Nieuws

jun 23, 2017

Een tropenrooster voor werknemers?


Door het hele land voeren scholen tropenroosters in. De meeste werknemers hebben minder geluk. Zij moeten gewoon hun normale uren werken. Soms in de brandende zon of een bloedhete fabriekshal. Er is geen enkele wet die werkgevers verplicht om de werktijden aan te passen.

FNV Bouw gaat zich daarom bij de komende cao-onderhandelingen hard maken voor tropenroosters. Nu bestaan er alleen regelingen voor koude temperaturen op de bouwplaats.

 

'In de Arbowet staat bijna niets over hitte', zegt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie. 'Het enige waar de werkgever rekening mee moet houden is de schade aan de gezondheid van de werknemers die temperatuur kan veroorzaken.'

Pas als iemand door de hitte naar het ziekenhuis wordt afgevoerd, grijpt de inspectie in. 'In juni zijn we één onderzoek gestart. Dat was naar aanleiding van een klacht over een sociaal werkbedrijf waar iemand was flauwgevallen', zegt een woordvoerder van de inspectie. In totaal kreeg de inspectie 23 klachten over hitte binnen in juni.

 

Tegenwoordig werken er veel uitzendkrachten en zzp'ers. Die werken altijd door

Willem Dijkhuizen, bestuurder van FNV Bouw


Wat in de wet niet gebeurt kan wel in de cao-afspraken. Toch staat ook daar opvallend weinig over hitte in. 'Over onwerkbaar weer is veel tekst in de bouw-cao. Let wel, het gaat uitsluitend over vrieskou, niet over extreem hoge temperaturen. Bij hitte is het vooral een zaak van gezond verstand gebruiken', zegt een woordvoerder van de ondernemersvereniging Bouwend Nederland.

FNV Bouw ziet dat graag veranderen. 'Tegenwoordig werken er veel uitzendkrachten en zzp'ers. Die werken altijd door. De vaste bouwvakkers worden daarin meegetrokken uit angst voor hun baan', zegt Willem Dijkhuizen, bestuurder van FNV Bouw.

 

Vanwege Arboregels moeten veel bouwvakkers verplicht lange broeken en helmen dragen. Dat is nu bloedheet

Willem Dijkhuizen, bestuurder van FNV Bouw


De afgelopen weken bezocht FNV Bouw veel bouwplaatsen als voorbereiding op de nieuwe cao-onderhandelingen in het najaar. Dijkhuizen: 'De hitte is daar het gesprek van de dag. Vanwege Arboregels moeten veel bouwvakkers verplicht lange broeken en helmen dragen. Dat is nu bloedheet. De bouwvakkers vragen daarom of wij ons hard willen maken voor een tropenrooster, zodat ze in de koele ochtend kunnen werken. Dat gaan we zeker meenemen in de onderhandelingen.'

Ook in veel andere sectoren lijkt het tropenrooster nog een uitzondering. Koekjesfabriek Royale uit Maastricht is één van de bedrijven die de werktijden wel aanpast op de zomerhitte. 'Vooral de inpakkers vragen daarom', zegt algemeen directeur Bob Struijcken. Donderdag beginnen alle werknemers een uur eerder. 'Dat is goed voor de mensen, maar ook voor de koekjes.' Als de temperatuur boven de 25 graden komt verandert de structuur van het deeg. 'Om te voorkomen dat de koekjes misvormen, beginnen de bakkers in de nacht als het nog niet zo heet is.'

 

Bron: Volkskrant


Nieuws

Pagina 1 van 16  > >>

jul 1, 2018 - Altijd op de hoogte blijven van interessante nieuwsartikelen en ontwikkelingen bij Uitzendbureau WORQ.NL? Volg ons dan op  Facebook en LinkedIn!


jan 12, 2018 - Altijd op de hoogte blijven van interessante nieuwsartikelen en ontwikkelingen bij Uitzendbureau WORQ.NL? Volg ons dan op  Facebook en LinkedIn!


okt 17, 2017 -

Zo'n 5,4 miljoen hogere inkomens zullen de inkomstenbelasting onder Rutte III zien dalen.